Američka kompanija preuzela još jednu srpsku firmu

Bez autora
Sep 22 2024

Beam Global, proizvođač punjača za električna vozila, objavio je zatvaranje akvizicije srpske kompanije Telcom.

Telcom, firma sa sedištem u Beogradu, od 1990. godine razvija i proizvodi specijalizovane energetske elektronike uključujući invertore, kontrolere punjenja, napajanja i LED osvetljenje.

Telcom je kupljen za 815.298 evra, od čega je 385.298 evra plaćeno u neregistrovanim akcijama običnih akcija Beam Global, a 430.000 evra u gotovini.

Beam Global očekuje da će uz ovu akviziciju kompanija, koja se trenutno oslanja na energetske elektronske komponente spoljnih dobavljača, uz sopstvena prilagođena rešenja smanjiti troškove garancije i servisiranja i unaprediti kvalitet svojih proizvoda, piše eKapija.

Telcom, koji će poslovati u okviru Beam Europe tima za energetsku elektroniku, imaće zadatak da kreira rešenja po meri za zamenu proizvoda trećih strana, omogućavajući Beam Globalu da zadrži maržu i kreira proizvode sa nižim stopama kvarova, navodi kompanija sa sedištem u San Dijegu.

Beam Global takođe namerava da podrži Telcom u razvoju njegovog dosadašnjeg poslovanja sa značajnim kupcima koji uključuju najvećeg provajdera telekomunikacija u regionu i kompaniju za pretovar materijala koja se bavi elektrifikacijom viljuškara i druge opreme.

Beam Global i Telcom veruju da postoje značajne mogućnosti za unakrsnu prodaju proizvoda kompanije za skladištenje energije i obnovljivih izvora energije postojećoj bazi klijenata Telcom-a, stoji u saopštenju.

Telcom je druga firma koju je Beam Global kupio u Srbiji - krajem prošle godine američka kompanija preuzela je kraljevačku Amigu koja proizvodi specijalizovane konstrukcije i opremu, uključujući i javno osvetljenje.

Rezultat ove akvizicije je stigao već u junu - u pogonu u Kraljevu je, kako je preneo Forbes Srbija, razvijen novi proizvod, slobodnostojeća parking stanica namenjena inostranom kupcu.

CEO Beam Globala Dezmond Vitli izjavio je da kupovina Telcoma nastavlja strategiju vertikalne integracije i širenja tržišta koje je kompanija započeli sa AllCell baterijama (sa sedištem u Čikagu) 2022. i Amiginim uličnim osvetljenjem i drugim mogućnostima 2023.

"Oduševljen sam što će Beam Global proizvodi konačno početi da integrišu tehnološka rešenja koja su dizajnirana da se bave veoma izazovnim uslovima u kojima moraju da rade. Verujem da će naši proizvodi postati moćniji, pouzdaniji i jeftiniji za proizvodnju. To je odlična vest za naše klijente i odlična vest za poboljšanje profitabilnosti. Takođe ćemo nastaviti da rastemo i podržavamo osnovnu delatnost Telcoma na načine za koje verujemo da oni ranije nisu bili u mogućnosti. Susreo sam se sa rukovodstvom najvećih kupaca Telcom-a i stalno čuo da žele da urade više sa Telcom-om. Beam će to učiniti. Poboljšani proizvodi, povećani prihodi, povećana profitabilnost, veći doseg proizvoda i kupaca, i odličan tim visokokvalifikovanih inženjera koji stvaraju vrednost su ono što vidim da dolazi sa ovom akvizicijom", rekao je Vitli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik